Thomson-routern (789VN) är rätt osnygg och fysiskt oplacerbar så får ligga ner i hyllan, obegripliga menyer på dåligt översatt Svenska. Fungerar som lokal DNS-server men har varken forward eller reverse lookup av lokala enheter. De försökte även sälja på mig 250Mbps-tjänst, vilket jag tyckte var poänglöst eftersom det bara är 100Mbps-switchportar i routern. Usch ja.

Jag plocka fram min Cisco 2950 och gjorde analysera trafiken från uttaget Wireshark.

# monitor session 1 source interface Fa0/11
# monitor session 1 destination interface Fa0/5 encapsulation dot1q

IPTV kommer alltså på Vlan ID 845 med QoS 3. Man kan dumpa ner multicast-strömmen i VLC om man vill, men den faktiska h264 videon är givetvis krypterad så man ser bara skräp. Men TV4 har t.ex udp://239.16.16.133:5555. Själva Internet ligger på default Vlan 1 (QoS 0), så i princip får man internet utan Thomsonlådan om man vill

Lilla mysteriet är, att Thomson-lådan verkar ha två publika Vlan-interface, ett för Internet (2.248...), ett för IPTV (217.215...). IPTV-boxen har en vanlig intern 192.168.1.0/24 och är nåbar lokalt på nätverket. Thomson-lådan måste agera som en typ av Multicast-router, alltså inte enbart switch. Detta är troligen en något proprietär lösning/konfigurering av Telia (men jag vet att det går att göra med rätt utrustning).

Intressant nog så verkar inte IPTV-boxen ha något emot att kopplas direkt på VLAN 845, den får istället då en publik adress själv (217.215...) och det fungerar bra att se TV ändå. Dock märker jag att kanalskiftena är något långsammare, skulle tro Ciscon som är lite fascist med Multicast-hoppandet möjligen :)

Men eftersom jag inte känner för att ha en 24-portars switch stående bakom TV-bänken så insåg jag att jag fick försöka hitta något annat. Switchen i min Netgear WNR3500L inte klarar VLAN ID högre än 15, så var jag tvungen att ha någon vettigare switch framför.

Jag skaffa en liten Netgear GS150E som ska klara både 802.1Q, IGMP Snooping och port-mirroring. Något labilt konfigurationsverktyg (vad är det för fel på telnet...?), skulle det inte funka så kan jag alltid ha den som switch istället för Thomson-lådan, men den verkar göra vad man ska och gav inte mer än 300:- för den.

Konfigurerade följande:

p1 PVID 1 VLAN1 untagged (till egen router)
p2 PVID 1 VLAN1 untagged (framtida behov...)
p3 PVID 845  VLAN845 untagged  (IPTV-box)
p4 PVID 1 VLAN1 untagged, VLAN845 tagged (framtida behov...)
p5 PVID 1 VLAN1 untagged, VLAN845 tagged (inkommande)

IGMP Snooping = Enabled
IGMP Snooping VLAN ID = 845
IGMP Static Port = p5

Och vips var Telias router borta! Känns bra att vara tillbaks på DD-wrt och en vettig hemnätverksmiljö igen.

Updatering

Jag har inte längre Telia sedan ett tag, så vet inte hur det fungerar idag. Jag kör inte längre dd-wrt heller. Men samma lösning bör fungera för liknande tjänster.